Info about the Weather Station in Viby Norrviken

Weather Station WS2081 at Viby Norrviken

Last updated 2023-01-11

The Weather Data from Viby Norrviken is presented at:

English summary of this Weather Station

  • Weather Station used is a Fine Offset WS2081
  • Weather Software is Cumulus (old version) for Windows 10 running on a PC Home Server
  • Several 433 MHz temp sensors is used for getting the lowest (correct) temp. This value is uploaded to the Swedish temperature site temperatur.nu
  • Weather data is uploaded to the Met Office WOW network. For links see above

Väderstation

Position är Latitude N 59° 27′ 11″ Longitude E 17° 53′ 22″   Höjd över havet uppskattat till ca. 33 m.
Väderstationen som används är en Fine Offset WS2081 som är en av de billigare väderstationerna med möjlighet att koppla till dator via USB och överföra data i realtid. Den importeras till Sverige av Termometerfabriken Viking och säljs sedan av flera olika butiker. Min är inköpt i aug 2020 från Kjell & Co (Artikelnr: 48916). Barometertrycket är det enda som avviker från närliggande väderstationer vid jämförelse och måste kalibreras så fort väderstationen startas om, detta kan göras i Cumulus.

Fine Offset WS2081

Första väderstationen var en Fine Offset WH1080 och var i drift mellan oktober 2011 till juli 2020. Nio års drift är rätt bra med tanke på inköpspriset på ca. 1000 kr.

Fine Offset WS1080
Fine Offset WS1080

Första väderstationen installerades i början av oktober 2011 och fick en ny placering högre upp på huset den 16/6 2013. Den 14/3 2015 var det åter dags för ny placering av tempgivaren (se bild) som förhoppningsvis ska ge jämnare temperaturvärden. Ort är området Viby i Norrviken, Sollentuna kommun.
2/4 2018 var det dags för vindmätaren att bytas ut efter nästan 6 1/2 års drift.
10/5 2019 ny placering på nytt maströr närmare vägen efter tillbyggnad av huset.
1/8 2020 kl 14.45 installerades ny väderstation, modell WS2081, på samma plats.

Väderserver

Som server används en kombinerad media-PC/hemmaserver byggd runt Mini-ITX-chassi och ASRock J4125B-ITX. Till hemmaservern finns även en RFXtrx433e och med programvara Domoticz ansluten för styrning av hemmets belysning.

Cumulus programvara

Som rapporteringsprogram i Windows används Cumulus som tyvärr inte utvecklas mera, men den sista versionen fungerar utmärkt. Programmet kommunicerar med väderstationens huvudenhet via USB och uppdaterar väderinformation var 10 minut. Du kan se resultatet genom att klicka på väderlänkarna ovan! Det finns dels en mer omfattande sida och en enklare sida för webbläsare i mobiltelefon. Cumulus skickar även data till Met Office WOW (Weather Observations Website) var 10:e minut.

Cumulus
Cumulus

Temperatur-rapportering till temperatur.nu

temperatur_m

Från 2015-04-01 rapporteras temperaturen i Viby till vädersajten temperatur.nu. Det går till enligt följande:

Temperaturen mäts av fyra givare dvs. fler än bara givaren från väderstationen. Givare 1 och 2 (av modell Viking remote thermo Sensor 433 MHz) sitter på två olika platser (ca. 4 meter respektive ca. 2 meter upp) på norrsidan av huset. Givare 3 (också Viking) sitter placerad ca. en meter upp fritt på gräsmattan bakom huset. Dessa tre givare tas emot av en  RFXtrx433e och Domoticz som programvara. Dessa tre värden jämförs och det lägsta rapporteras in som värde nr 1. Givare 4 ingår i väderstation modell Fine Offset som är placerad på taket av huset. Dess temperatur rapporteras som värde nr 2. Mätvärden uppdateras var 3:e minut till temperatur.nu.

Rapportering till WOW och SMHI

Cumulus har en inbyggd funktion att skicka väderdata till Observation Site at Met Office WOW (Weather Observations Website). Detta är ett vädernätverk som privatpersoner har möjlighet att skicka upp sina väderdata till.
SMHI visar även data från WOW vilket innebär att data presenteras även på SMHIs sidor.

Android Widget för att visa väderdata

Jag har utvecklat en Android Widget i C# med Visual Studio 2017 och Xamarin. Widgeten läser väderdata som laddas upp från Cumulus i JSON-format och presenterar det på mobilens startskärm.

Android Widget för Cumulus väderdata
Android Widget för Cumulus väderdata

Jag har även använt denna widget från Google Play för att visa data på telefonen som en HTML-sida:

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.dennis_kempf.webwidget&gl=SE

Garmin Widget

Jag har utvecklat en Widget för Garmin smartwatches med hjälp av deras öppna utvecklingsmiljö i Connect IQ/Eclipse och Monkey C. Widgeten läser väderdata som laddas upp från Cumulus i JSON-format och presenterar det i en widget. Grunderna för widgeten har jag lagt upp på min Github-sida:
https://github.com/LarsThunberg/GarminJSONWebRequestWidget


Väderdata i Pebble smartphone

Jag har utvecklat en app för Pebble Steel smartphone som läser väderdata i JSON-format och anpassar detta för att visas i klockan. Tyvärr så har Pebbles cloud-utvecklingsmiljö stängts ner så jag har ingen möjlighet att installera appen på klockan längre… Och klockan i sig har slutat fungera.

Pebble väderapp
Pebble väderapp

Android app Hipster Temp

Jag använde förut en app för Android som heter Hipster Temp. Den visar vald väderstation från temperatur.nu och är enkel och bra.

hipster_temp_app

2 svar på ”Info about the Weather Station in Viby Norrviken”

Hej Lars 🙂
tack för en jättefin webbsida, är inne och kollar minst 3-4 gånger om dagen nu när det är superhetta, annars 2 -3 gången
Det finns ett problem, Stockholm /Sollentuna uppdateras inte längre detta felmedelande kommer upp

Just nu kan vi inte hämta temperaturen i Stockholm/Sollentuna! (Temperaturen har inte ändrats under för lång tid.)

Går det att fixa? Vore mycket tacksam i så fall

Med vänlig hälsning /Werner

Hej Werner och roligt att du finner vädersidan till nytta!

För ett tag sedan hade jag ett tillfälligt avbrott på min internetförbindelse och det var därför det inte kom någon uppdaterad temperatur. Det fungerar nu utan problem.

mvh Lars

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *