Så mäts vädret i Sollentuna Viby

Denna sida är senast uppdaterad 2019-07-05

Rapportering till temperatur.nu

temperatur_m

Från 2015-04-01 rapporteras temperaturen i Viby till vädersajten temperatur.nu. Det går till enligt följande:

Temperaturen mäts av fyra givare. Givare 1 och 2 sitter på två olika platser (ca. 4 meter respektive ca. 2 meter upp) på norrsidan av huset. Givare 3 sitter placerad ca. en meter upp fritt på gräsmattan bakom huset. Dessa tre givare tas emot av en  RFXtrx433e och Domoticz som programvara (se nedan). Dessa tre värden jämförs och det lägsta rapporteras in som värde nr 1. Givare 4 ingår i väderstation modell Fine Offset WH1080 (se nedan) som är placerad på taket av huset. Dess temperatur rapporteras som värde nr 2. Mätvärden uppdateras var 3:e minut till temperatur.nu.

Väderstation

Väderstationen som används är en Fine Offset WH1080 som är en av de billigare väderstationerna (under 1000 kr) som kan rapportera till Internet. Den är förvånansvärt av bra kvalité med tanke på priset. Den mäter vind, luftfuktighet, temperatur och regn.

Fine Offset WS1080
Fine Offset WS1080

Väderstationen installerades i början av oktober 2011 och fick en ny placering högre upp på huset den 16/6 2013. Den 14/3 2015 var det åter dags för ny placering av tempgivaren (se bild) som förhoppningsvis ska ge jämnare temperaturvärden. Ort är området Viby i Norrviken, Sollentuna kommun.
2/4 2018 var det dags för vindmätaren att bytas ut efter nästan 6 1/2 års drift.
10/5 2019 ny placering på nytt maströr närmare vägen efter tillbyggnad av huset.
Latitude N 59° 27′ 11″ Longitude E 17° 53′ 22″   Höjd över havet uppskattat till ca. 33 m.

Väderserver

Som server används en kombinerad media-PC/hemmaserver byggd runt Mini-ITX och Intel Celeron G530. Till hemmaservern finns även en RFXtrx433e och med programvara Domoticz ansluten för styrning av hemmets belysning.

Cumulus programvara

Som rapporteringsprogram i Windows används Cumulus som tyvärr inte utvecklas mera, men den sista versionen fungerar utmärkt. Programmet kommunicerar med väderstationens huvudenhet via USB och uppdaterar väderinformation var 10 minut. Du kan se resultatet genom att klicka på väderlänkarna i menyn ovan! Det finns dels en mer omfattande sida och en enklare sida för webbläsare i mobiltelefon.

Cumulus
Cumulus

Android Widget för att visa väderdata

Jag har utvecklat en Android Widget i C# med Visual Studio 2017 och Xamarin. Widgeten läser väderdata som laddas upp från Cumulus i JSON-format och presenterar det på mobilens startskärm.

Android Widget för Cumulus väderdata
Android Widget för Cumulus väderdata

Väderdata i Pebble smartphone

Jag har utvecklat en app för Pebble Steel smartphone som läser väderdata i JSON-format och anpassar detta för att visas i klockan. Tyvärr så har Pebbles cloud-utvecklingsmiljö stängts ner så jag har ingen möjlighet att installera appen på klockan längre…

Pebble väderapp
Pebble väderapp

Android app Hipster Temp

Jag använde förut en app för Android som heter Hipster Temp. Den visar vald väderstation från temperatur.nu och är enkel och bra.

hipster_temp_app

2 Comments

 1. Werner
  2018/07/30 @ 07:45

  Hej Lars 🙂
  tack för en jättefin webbsida, är inne och kollar minst 3-4 gånger om dagen nu när det är superhetta, annars 2 -3 gången
  Det finns ett problem, Stockholm /Sollentuna uppdateras inte längre detta felmedelande kommer upp

  Just nu kan vi inte hämta temperaturen i Stockholm/Sollentuna! (Temperaturen har inte ändrats under för lång tid.)

  Går det att fixa? Vore mycket tacksam i så fall

  Med vänlig hälsning /Werner

  Reply

  • Lars Thunberg
   2018/08/01 @ 10:32

   Hej Werner och roligt att du finner vädersidan till nytta!

   För ett tag sedan hade jag ett tillfälligt avbrott på min internetförbindelse och det var därför det inte kom någon uppdaterad temperatur. Det fungerar nu utan problem.

   mvh Lars

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *