Så mäts vädret i Sollentuna Viby

Rapportering till temperatur.nu

temperatur_m

Från 2015-04-01 rapporteras temperaturen i Viby till vädersajten temperatur.nu. Det går till enligt följande:

Temperaturen mäts av fyra givare. Givare 1 och 2 sitter på två olika platser (ca. 4 meter respektive ca. 2 meter upp) på norrsidan av huset. Givare 3 sitter placerad ca. en meter upp fritt på gräsmattan bakom huset. Dessa tre givare tas emot av en  RFXtrx433e och Domoticz som programvara (se nedan). Dessa tre värden jämförs och det lägsta rapporteras in som värde nr 1. Givare 4 ingår i väderstation modell Fine Offset WH1080 (se nedan) som är placerad på taket av huset. Dess temperatur rapporteras som värde nr 2. Mätvärden uppdateras var 3:e minut till temperatur.nu.

Väderstation

Väderstationen som används är en Fine Offset WH1080 som är en av de billigare väderstationerna (under 1000 kr) som kan rapportera till Internet. Den är förvånansvärt av bra kvalité med tanke på priset. Den mäter vind, luftfuktighet, temperatur och regn.

Fine Offset WS1080
Fine Offset WS1080

Väderstationen installerades i början av oktober 2011 och fick en ny placering högre upp på huset den 16/6 2013. Den 14/3 2015 var det åter dags för ny placering av tempgivaren (se bild) som förhoppningsvis ska ge jämnare temperaturvärden. Ort är området Viby i Norrviken, Sollentuna kommun.
Latitude N 59° 27′ 11″ Longitude E 17° 53′ 22″   Höjd över havet uppskattat till ca. 33 m.

Placering väderstation mars 2015
Placering väderstation mars 2015

 

Väderserver

Som server används en kombinerad media-PC/hemmaserver byggd runt Mini-ITX och Intel Celeron G530. Till hemmaservern finns även en RFXtrx433e och med programvara Domoticz ansluten för styrning av hemmets belysning.

Cumulus programvara

Som rapporteringsprogram används Cumulus. Programmet kommunicerar med väderstationens huvudenhet via USB och uppdaterar väderinformation var 10 minut. Du kan se resultatet genom att klicka på väderlänkarna i menyn ovan! Det finns dels en mer omfattande sida och en enklare sida för webbläsare i mobiltelefon.

Cumulus
Cumulus

Väderdata i Pebble smartphone

Jag har utvecklat en app för Pebble Steel smartphone som läser väderdata i JSON-format och anpassar detta för att visas i klockan.

Pebble väderapp
Pebble väderapp

 

Android app Hipster Temp

Jag använder även en app för Android som heter Hipster Temp. Den visar vald väderstation från temperatur.nu och är enkel men bra.

hipster_temp_app

Jag har även installerat en app som heter Weather Station for Cumulus. Här kan man se realtidsdata från väderstationen som en widget i mobiltelefonen. Jag har hjälp till att översätta texten till svenska.

weatherapp

 Denna sida är senast uppdaterad 2017-11-07

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *